Na úvod
Servis a revize
Resuscitace
Technické ventily
Blog
Kontakty
Záchranáři v Olomouckém kraji provádí přes 300 resuscitací ročně

05.02.2016

Lékaři a zdravotničtí záchranáři z Olomouckého kraje v roce 2015 více než 50.000x nasedali do sanitek a vrtulníků, aby pomohli lidem, jejichž život či zdraví byly v ohrožení. Celkem provedli 362 resuscitací.
Záchranáři v Olomouckém kraji provádí přes 300 resuscitací ročně

Záchranáři zasahují 50.000x ročně

Lékaři a zdravotničtí záchranáři z Olomouckého kraje loni více než v 50.000 případech nasedali do sanitek a vrtulníků, aby pomohli lidem, jejichž život či zdraví byly v ohrožení. Denně tak z 16 výjezdových základen v pěti okresech vyrážely posádky v průměru 138krát. Celkem se v loňských statistikách objevilo 50 575 výjezdů a záchranáři v roce 2015 provedli 362 resuscitací. V roce 2014 byl počet výjezdů 46 998.

 

Nejvíce výjezdů bylo loni i předloni na Olomoucku (19541, resp. 17785), nejméně na řídce obydleném Jesenicku (3519, resp. 3400). Vrtulníky Letecké záchranné služby vzlétly loni 587krát, o rok dříve bylo ve stejné kolonce číslo 330. Nejčastěji (ve více než dvou třetinách případů) vyrážely do terénu posádky RZP (Rychlá zdravotnická pomoc) bez lékaře.

Video: Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje 2015

Počet výjezdů má vzrůstající tendenci v celé republice

"Počet výjezdů má v posledních letech celorepublikově vzrůstající tendenci," komentoval statistické výsledky vedoucí lékař zdravotnického operačního střediska a náměstek ředitele záchranné služby Břetislav Bolard. Podle něj nárůst počtu výjezdů má na svědomí obecně známý fakt rostoucích nároků společnosti na zdravotnickou péči, mimo jiné zvyšováním počtu transportů z důvodu centralizace speciálních léčebných výkonů (např. kardiocentrum, iktové centrum, traumacentrum), v nemalé míře se na tomto trendu podílí i stárnoucí populace a taktéž pokulhávající systém primární péče a pohotovostní služby.

Resuscitace je na denním pořádku

V Olomouckém kraji provedli v roce 2015 záchranáři celkem 362 resuscitací, což je cca 1 resuscitace denně.

I laická resuscitace může zachránit život

V Evropě ročně postihne srdeční zástava 500 000 lidí a laická resuscitace je poskytována jen u jednoho z pěti případů. Kdybychom zvýšili počet laických resuscitací, můžeme zachránit 100 000 životů navíc. Nové doporučené postupy pro resuscitaci vydávané Evropskou resuscitační radou (ERC 2015) mají za úkol tohoto výsledku dosáhnout.

Stlačování hrudníku je v rámci resuscitace nejdůležitější!

V říjnu 2015 byla zveřejněna nová doporučení pro resuscitaci ERC 2015, která jsou založená na nových vědeckých důkazech publikovaných od poslední revize doporučení v roce 2010. Pro laické zachránce zůstává klíčová myšlenka velmi jednoduchá.

 

Prof. Maaret Castrén, předsedkyně ERC (Evropská resuscitační rada), říká:"Okamžitě stlačujte hrudník do dostatečné hloubky a rychle! Neztrácejte drahocenný čas! Pokud postižený nereaguje a nedýchá normálně, stlačujte střed hrudníku do hloubky minimálně 5 cm frekvencí 100 až 120 stlačení za minutu."

 

Nová doporučení ERC 2015 kladou velký důraz na používání automatizovaných externích defibrilátorů, jejichž obsluha je jednoduchá a díky hlasové nápovědě přístroj provádí zachránce celým postupem až k dodání defibrilačního výboje, který je v časné fázi resuscitace velmi důležitý a mnoha lidem může zachránit život.

 

Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje (ZZS OK), Evropská resuscitační rada (ERC)

Přejeme vám pevné zdraví!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o

Kontakty: Google+ nebo email: krasny@szo.cz

 


 

 

 


 


Navštivte partnerské weby