Na úvod
Servis a revize
Resuscitace
Technické ventily
Blog
Kontakty
Chronická obstrukční plicní nemoc trápí stále více lidí civilizovaného světa

11.11.2015

Choroby dýchacího ústrojí jako jsou astma nebo CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc), patří v České republice k nejčastějším. Podle statistik jimi trpí až 2 000 000 občanů České republiky. Pacienti trpící diagnózou CHOPN potřebují ke svému životu kyslík, lépe řečeno dýchat zvlhčený kyslík, neboť trpí dechovou nedostatečností a obstrukcí.
Chronická obstrukční plicní nemoc trápí stále více lidí civilizovaného světa

Co to vlastně CHOPN je?

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN, COPD) je závažné onemocnění, jehož hlavním rysem je bronchiální obstrukce (omezený průtok vzduchu v průduškách), která není plně reverzibilní a vzniká na podkladě abnormální zánětlivé reakce na škodlivé látky a plyny ve vdechovaném vzduchu. Hlavní příčinou tohoto onemocnění je kouření cigaret a dále je onemocnění CHOPN spojeno s prací v prašném prostředí (brousírny, cihelny, výroba azbestu, uhelné doly, apod.).

 

CHOPN postihuje horní cesty dýchací, periferní průdušky (obstrukční bronchiolitida), plicní parenchym (emfyzém) a plicní cévy (rozvoj plicní hypertenze). Zde se rozvíjí povětšinou neutrofilní typ zánětu se všemi jeho negativními projevy (opakované poškození, reparace, fibroprodukce).

 

Vývoj tohoto onemocnění je velmi pomalý (desítky let), plíživý a zdánlivě nenápadný.

Srovnání zdravé plíce a plíce postižené CHOPN

 

 

Komentář k obrázku: Srovnání zdravé plíce a plíce postižené CHOPN, u CHOPN je patrné zúžení bronchiolů, destrukce alveolů zánětem a vznik emfyzému.

Specializujeme se na výrobu a prodej kyslíkových přístrojů vhodných pro pacienty trpící CHOPN

Kyslíkové koncentrátory slouží ke zmírnění příznaků CHOPN a k léčbě chronické obstrukční plicní nemoci, neboť kyslík je považovaný za léčivo. Ze široké nabídky koncentrátorů kyslíku v e-shopu SZO.cz si zvláštní pozornost zaslouží velice tichý přístroj Německého výrobce PHILIPS Respironics: generátor kyslíku EVERFLO, při jehož používání může pacient i spát.

 

Velmi zajímavým mobilním kyslíkovým přístrojem je také kyslíkový koncentrátor na baterie OLIVE GOLD, který je určený pro používání ve venkovním prostředí. Je vhodný na procházky (do parku, na poštu, do banky, na nákupy, atd).

Oxygenoterapie je léčba CHOPN pomocí inhalace kyslíku

Dlouhodobá domácí oxygenoterapie (DDOT) je terapií s těmito cíli: zmírnění příznaků, zabránění progrese onemocnění, prevence exacerbací, zlepšení celkového stavu a fyzické výkonnosti a snížení úmrtnosti. Bezpodmínečným předpokladem pro úspěšnou terapii je absolutní zanechání kouření!

Domácí oxygenoterapie

 

 

Oxygenoterapie je léčba pomocí inhalace kyslíku, který je považován za léčivo. Tato terapie pomáhá nemocným s plicními i mimoplicními chorobami, zlepšuje kvalitu jejich života a prodlužuje dobu přežití. Oxygenoterapii ordinuje lékař, který nařizuje koncentraci, míru průtoku kyslíku (litry za minutu) i způsob podání nemocnému. Pouze v akutních nevyhnutelných případech může podání naordinovat zdravotní sestra. Podmínkou je dostatečná ventilace pacienta (musí být funkční dýchací svaly, jinak za nemocného musí dýchat přístroj), kyslík vysušuje sliznice dýchacích cest (musí se podávat zvlhčený).

 

Pokud mají pacienti chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN) v rozvinutém stádiu, tzn. ve 3 nebo 4 stádiu, jsou životně odkázáni na podávání oxygenoterapie, dýchání zvlhčeného kyslíku po dobu 16 hodin. Někteří jedinci musí v tom nejrozvinutějším stádiu CHOPN dýchat zvlhčený kyslík dokonce prakticky nepřetržitě 24 hodin denně. Pro takové pacienty, pokud nechtějí být odkázáni na nemocniční léčbu a pobyt ve zdravotnickém zařízení, jsou vhodné kyslíkové koncentrátory, což jsou vlastně elektrické generátory kyslíku, které se mohou a dají využívat v domácím prostředí.

 

Ve všech stadií CHOPN se u pacienta zjišťuje sycení krve kyslíkem (saturace). Saturaci kyslíkem lze změřit pomocí pulzního oxymetru, což je medicinský přístroj monitorující množství kyslíku v krvi.

 

Přejeme vám všem pevné zdraví!

 

Společnost KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o

 


 

 

 


 


Navštivte partnerské weby