Na úvod
Servis a revize
Resuscitace
Technické ventily
Blog
Kontakty
Nemocnice Havlíčkův Brod otevře novou specializovanou chirurgickou ambulanci

24.02.2017

Lékaři se zde budou komplexně věnovat onemocněním ruky, úrazové i neúrazové povahy. Užší zacílení ambulance nabídne pacientům větší komfort, kvalitu a rychlé řešení jejich problému i v návaznosti na operativní výkon.
Nemocnice Havlíčkův Brod otevře novou specializovanou chirurgickou ambulanci

Operace k obnovení funkce ruky

Nejčastější problémy, se kterými pacienti přicházejí v oblasti ruky, se týkají Dupuytrenovy kontraktury, syndromu karpálního tunelu a tzv. lupavých prstů, triger finger. Tato onemocnění v převážné většině vyžadují operační výkon k obnovení funkce ruky, který jsme schopni pacientům nabídnout,“ řekl vedoucí lékař ambulance MUDr. Aleš Polcar. Pacientů s těmito diagnózami stále přibývá, a to nejen ve vyšším věku. Proto se chirurgové rozhodli vytvořit speciální ambulanci, která se od 6. března bude dané problematice plně věnovat.

Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura je označení pro deformitu ruky, která se rozvíjí pozvolna v průběhu několika let. Je způsobena zbytněním podkožního vaziva, které začne vytvářet tuhé uzly a snopce. S postupem času toto vazivo začne svým tahem ohýbat prsty do dlaně a tím znemožní jejich úplné natažení. „V současnosti existuje několik možností léčby, avšak včasný chirurgický výkon má nejlepší výsledky. Pokud pacient oddaluje návštěvu ambulance, zvyšuje se možnost poškození cév a nervů a takovému pacientovi hrozí i amputace,“ dodal MUDr. Polcar.

Syndrom karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu je onemocnění způsobené útlakem nervus medianus na úrovni zápěstí. Pro pacienta obtěžující je hlavně mravenčení, necitlivost nebo naopak bolest palce, ukazováku, prostředníku a prsteníku. Malík postižen není pro jinou spádovou inervaci. „Postupně pacient pociťuje ztrátu úchopové funkce ruky. Pokud se včas nediagnostikuje a neléčí, může být toto postižení již nevratné. Nerv je totiž utlačován za svého průběhu skrze karpální tunel, kde leží i šlachy pro ohybače prstů ruky. Pokud se v tomto uzavřeném prostoru jakkoliv změní objem některých probíhajících struktur, dochází právě k útlaku jediné poddajné struktury, kterou je nerv,“ doplnil k danému onemocnění lékař.

Lupavý prst

Trigger finger, neboli lupavý prst, je příznak zánětlivého onemocnění šlachy ohybače prstu. V jejím průběhu dojde ke zbytnění šlachového vaziva a zmenšením prostoru pro pohyb šlachy v jejím obalu a vodících poutkách. Pokud je zbytnění zvláště objemné, může dojít i ke znemožnění pohybu prstu. Typickým projevem je ranní zatuhlost prstů, loupavé zvuky při jejich natažení a "zadrhnutí" prstu se skokovým uvolněním. Většinou je také hmatný uzlík na šlaše.

 

Pokud tedy pacient pociťuje některý z výše uvedených problémů, může přijít každé pondělí mezi 8:30 až 12:00 hod. do ambulance chirurgie ruky zcela bez objednání. Ordinační hodiny ambulance se budou v případě potřeby rozšiřovat.

 

Poznámka redakce: Lékaři Nemocnice Havlíčkův Brod si zaslouží uznání a obdiv díky svým profesionálním chirurgickým zákrokům. Během operací je nutné, aby byl operační sál plně vybaven špičkovými lékařskými přístroji jako jsou například chirurgické odsávačky či elektrokautery, které dokáží čistě odstranit nežádoucí tkáň a zastavit krvácení bez karbonizace. Chirurgické operační sály jsou pak samozřejmě vybaveny kvalitními kyslíkovými přístrojiEKG přístroji pro vyšetření aktivity myokardu.

 

Zdroj: Tiskové centrum Nemocnice Havlíčkův Brod

Přejeme vám pevné zdraví a hezký den!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o.


Přidejte si nás na FACEBOOK, ať se dozvíte o všech novinkách jako první!


Kontakty: Google+ nebo email: krasny@szo.cz

 


 

 

 


 


Navštivte partnerské weby