Na úvod
Servis a revize
Resuscitace
Technické ventily
Blog
Kontakty
Úspěšná resuscitace na Šumavě, pomohl defibrilátor

02.06.2016

Sedmdesátiletý muž v Železné Rudě utrpěl náhlou srdeční příhodu. Záchranáři mu obnovili srdeční činnost, ale museli i přes zcela nevyhovující počasí požádat o pomoc vrtulník.
Úspěšná resuscitace na Šumavě, pomohl defibrilátor

Záchrana sedmdesátiletého seniora v Železné Rudě se podařila

Připomeňme si příběh ze dne 28. května 2014, kdy sedmdesátiletý muž v Železné Rudě utrpěl náhlou srdeční příhodu. Záchranáři mu obnovili srdeční činnost, museli ovšem i přes zcela nevyhovující počasí požádat o pomoc vrtulník.

Defibrilátor vyhodnotil stav muže a doporučil jeden výboj

Manželka seniora, kterého postihla náhlá srdeční příhoda, zavolala kolem čtvrté odpoledne na linku 155, že pán se nehýbe a nedýchá a zřejmě je v bezvědomí.


„Dispečink Zdravotnické záchranné služby pak kontaktoval nás a já jsem byl shodou okolností kousíček od udaného místa. Jakmile jsem do bytu dorazil, nasadil jsem náš laický defibrilátor a ten vyhodnotil stav muže s tím, že doporučil jeden výboj,“ uvedl k rychlému ošetření bezvládného muže Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava.

 

Poznámka redakce: Nová doporučení Evropské resuscitační rady ERC 2015 kladou velký důraz na používání automatizovaného externího defibrilátoru AED, jehož obsluha je jednoduchá a díky hlasové nápovědě přístroj provede zachránce celým postupem až k dodání defibrilačního výboje, který je v časné fázi resuscitace velmi důležitý a mnoha lidem může zachránit život.

 

Záchranář Štěpán Pospíchal dodal, že vzápětí dorazila i posádka sanitního vozu bez lékaře a připravila pro pacienta defibrilátor profesionální. Záchranář HS mezitím pokračoval v pokusech obnovit srdeční činnost pomocí nepřímé masáže. Zdravotníci muži dali ještě jeden výboj, a když se objevila slabá odezva, konzultovali s dispečinkem vyslání vrtulníku Letecké záchranné služby Armády ČR z Plzně – Líní.

 

„V té době jsem dorazil na místo také a ihned začal s pomocí pilotům. V současné době je v této části pohoří velmi špatné počasí a vojenští piloti se tak museli vydat do hor za takřka nulové viditelnosti, v silném dešti a nárazovém větru,“ popsal situaci na Železnorudsku Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Sám pak vyrazil najít místo, na kterém může i v takových povětrnostních podmínkách vrtulník přistát, protože v nejbližším okolí Železné Rudy to bylo vyloučené.

 

Mezitím ale vrtulník přistál sám u Hojsovy Stráže, tedy asi 12 kilometrů od místa resuscitace. „Naložil jsem vojenského lékaře a cestou zpět do Rudy jsme potkali sanitku, která už k vrtulníku pacienta převážela. LZS si jej převzala v zajištěném stavu a jen díky jejich perfektní spolupráci mohl být rychle dopraven na kardiocentrum Fakultní nemocnice v Plzni,“ doplnil náčelník Janďura.

Přejeme vám hezký den a pevné zdraví!

Tým společnosti KRÁSNÝ - zdravotnická technika s.r.o

Kontakty: Google+ nebo email: krasny@szo.cz

 


 

 

 


 


Navštivte partnerské weby